Siz de televizyon karşısında bir şeyler atıştırmayı sevenlerden misiniz? Peki izlediğiniz dizinin sonunda önünüzdeki tabakların hepsi bitmiş oluyor mu?
Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, beyniniz siz TV karşısında atıştırırken ne kadar yediğinizi tam olarak algılayamadığı için size nerede durmanız gerektiğiniz de net olarak söyleyemiyor.
Bunun nedeni ise beynin yenilenden çok izlenilen şeye konsantre olması.
Bulgular, TV izlerken atıştırmaya gelince net bir strateji sunuyor: Kendinizi sağlıklı bir porsiyonla sınırlayın. Bu durumda bize ne zaman durmamız gerektiğini söyleyeceğimize dair içgüdülerimize güvenmek pek bir fayda sağlamıyor.
Dikkatiniz yemeğinizde olmadığında aşırı yeme olasılığınız daha yüksek
Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, algısal olarak bazı görevleri tamamlanması istenilen 120 kişiye aynı anda düşük veya yüksek kalorili içecekler verildi. Deneklerden yüksek dikkat gerektiren görev verilenler, yemekten önce düşük veya yüksek kalorili içecekler içmelerine bakılmaksızın, testlerinden sonra aynı miktarda atıştırmalık yediği tespit edildi. Araştırmada daha az dikkat çekici aktiviteler yapan katılımcıların ise ne zaman yeterince atıştırmalık yediklerini anlayabildikleri ortaya çıktı.
Araştırmacılar, basit bir görevi tamamlarken oldukça doyurucu içecek içen katılımcıların, düşük kalorili bir içecek içen diğerlerinden yüzde 45 daha az atıştırmalık yediğini ortaya koydu.
Sussex Üniversitesi yapılan diğer çalışmaların sonuçlarına göre de algısal talep yüksek olduğunda beyin duyusal bilgileri filtreliyor. Ayrıca uzmanlar, yapılan araştırmaların ‘tokluk hissi’nin beynin düşen sinyallerinin bir parçası olduğunu kanıtlayan ilk rapor olduğunu belirtti.
‘Tok hissetmek, beynimizin o anda ne kadar duyusal bilgi işlediğine de bağlı’
Profesör Martin Yeomans, “Çalışmamız şunu gösteriyor, son derece ilgi çekici bir görev dikkatinizi dağıtırken yemek yiyor veya içiyorsanız ne kadar tok hissettiğinizi söyleme olasılığınız azalıyor. Daha az ilgi çekici bir şey yaparken ise yemek yemeye kıyasla atıştırmaya devam etme olasılığınız daha yüksek” dedi.
“Tok hissetmenin, gıdanın dokusu ve görünümünün yanı sıra, bir tür gıdanın bize hissettirmesi gerektiğini düşündüğümüze dair önceden var olan beklentilerden de etkilenebileceğini zaten biliyorduk” diyen Yeomans ayrıca ekliyor; “Artık tok hissetmenin, beynimizin o anda ne kadar duyusal bilgi işlediğine bağlı olduğunu da biliyoruz”