Op. Dr. Gülden Ballı, uzmanların “çağın vebası” olarak tanımladığı obezite hastalığının görülme yaşının çocukluk çağına kadar düştüğünü belirtti.
Ballı, obezitede en iyi tedavi seçenekleri hakkında da detaylı bilgi verdi. Ballı, “Normalde hastaya etkin bir tedavi önerisi yapabilmemiz için hastanın çabası önemlidir. Hastanın zayıflamayı denemiş olması; ancak başarısızlık öyküsü olması gerekiyor” dedi.
PSİKOLOJİK HAZIRLIK ŞART
Günümüz obezite hastalarının birçoğunun topluma ve sosyal hayata karşı kendilerini izole ettiklerini söyleyen Ballı, hem yeme bozukluğu olan hastalarda hem de obeziteden kaynaklı psikososyal problem yaşayan hastalarda mutlaka psikolog yardımı aldıklarını söyledi. Hastaların bu sürece her açıdan hazır olması gerektiğini vurgulayan Ballı, “Bir yılın sonunda görüp tanıyamadığım hastalar var. Zayıfladıktan sonra hayata daha verimli bağlanan, iş sahibi olan, evlenen hastalarımı gördükçe duygularıma hakim olamıyorum” dedi.
HASTANIN ÇABASI ÇOK ÖNEMLİ
Uzmanların obezite için ‘çağın vebası’ tabirini kullandığına da değinen Ballı, Türkiye’de obezite hasta oranının yüzde 30’larda olduğu bilgisini paylaştı. Obezitenin en yaygın sebebinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu söyleyen Ballı, “Şeker oranı yüksek gıdalara yönelen bireylerin hareket kabiliyeti de azalıyor; toplumumuzda sporu alışkanlık haline getirilmesi gerekiyor” dedi.