BeslenmeObezite

Metabolizma Hızlandırma: Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler Nelerdir?

0
metabolizma-hizlandirma-metabolizmayi-hizlandiran-yiyecekler-nelerdir

Kilo vermek isteyen insanlar için en önemli şeylerden birisi kesinlikle metabolizmalarının hızlı olmasıdır. Metabolizması hızlı olmayan kişiler hızlandırabilmek için çeşitli yollar denerler.

Metabolizmayı hızlandırmak mümkündür. Metabolizma hızlandırmaya yarayacak pek çok yiyecek vardır. İnsanlar da bu yiyeceklerden yardım alarak metabolizmalarını hızlandırır ve kilo verişlerini de bu sayede hızlandırmış olurlar. Metabolizmayı hızlandırmanın doğal yolları da çok merak edilmektedir. Peki özellikle kilo vermek isteyenlerin merakla araştırdıkları Metabolizma hızlandıran şeyler nelerdir? İşte metabolizma hızlandırma ile ilgili tüm detaylar…

Metabolizma açıklanmak istenirse vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarına denmektedir. Metabolizma ile alakalı internet üzerinde çok fazla araştırma yapılmaktadır. Bu denli merak edilmesinin sebebi ise zayıflama ile alakasının olmasıdır. Zayıflamak isteyen her birey metabolizmasının yavaş olmasından yakınır ve hızlandıracak yöntemler araştırır. Metabolizmayı hızlandırmak mümkündür. Peki metabolizmayı hızlandıran şeyler nelerdir? Metabolizmayı hızlandıracak doğal yollar ve metabolizma hızlandırıcı besinler tüm ayrıntıları ile birlikte bu yazıda…

Metabolizma Hızlandıran Yiyecekler

  • Acı Biber: Metabolizma hızlandırıcı besinlerin başındadır. Araştırmalar, acı biber tüketiminin metabolizmayı yüzde 25 oranında artırdığını göstermektedir. Acı biberli yiyecekler yendiğinde, özellikle kırmızı bibere acılık veren madde olan kapsaisin nedeniyle daha çok terlenebilir. Bunun sebebi kan dolaşımı ve dolayısıyla metabolizma hızının artmasıdır. Bu da yağ yakmaya ve terlemeye neden olur.
  • Tam Tahıllar: Sağlıklı beslenmenin temeli, sağlıklı bir kahvaltıdır. Sağlıklı bir kahvaltının temeli ise tam tahıllı ekmek veya mısır gevreği olarak bilinir.
  • Brokoli: Brokoli en sevilen sebze olmayabilir ama metabolizmayı hızlandıran çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda C, K ve A vitaminleri açısından da çok zengin bir sebzedir. Bir porsiyon brokolinin, folik asit ve antioksidan ihtiyacınızı gidermede oldukça etkilidir. Aynı zamanda mükemmel de bir detoks yiyeceğidir.
  • Çorba: Pek çok araştırma, çorbayla obezite arasında ters bağlantı olduğunu göstermektedir. Zaten bundan dolayı da pek çok diyet programında ana yemeklerden önce çorba yer almaktadır.
  • Kahve ve Yeşil Çay: Sudan sonra metabolizmayı hızlandıran diğer içecekler, kahve ve yeşil çaydır. Bu ikisi, antioksidan özellikli olmakla birlikte kan şekerini düşürür, yağ yakar ve de selülitlerde gözle görülür azalma sağlar.
  • Elma ve Armut: Bu iki meyve, sadece düşük kalori içerdikleri için değil aynı zamanda metabolizma hızını artırdıkları için de kilo vermede muhteşem birer yardımcı olarak bilinir. Rio de Janeiro Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmalara göre, günde üç tane küçük elma veya armut yiyen kadınlar yemeyenlere göre daha fazla kilo vermektedir.
  • Baharatlar: Karabiber, hardal tohumu, sarımsak tozu ve zencefil, metabolizmayı hızlandıran baharatların başında gelmektedir. Araştırmalarda, yemeklerine bu baharatları katan kişilerin günde 1000 kalori daha fazla yaktığını görülmektedir.
  • Turunçgiller: Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgillerin C vitamini kaynağı olduğunu ve insülin seviyesini dengelediğini pek çok insan bilmektedir. Ek olarak metabolizmayı hızlandıran özellikleri olduğunu da belirtmek gereklidir.

Bazal Metabolizma Hızlandırma

Bazal metabolizma hızı bir insanın herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan gün içinde harcadığı enerji miktarı olarak tanımlanmaktadır. Kişinin metabolizma hızı ne kadar yüksekse kilo verme hızı da bununla doğru orantılı olarak hızlı olacaktır. Bazal metabolizma hızı yaş, cinsiyet, genetik yapı, fiziksel aktivite durumu, karbonhidrat tüketim miktarı, hastalık durumu ve su tüketimi gibi birçok faktöre bağlıdır. Bazal Metabolizma şu şekillerde hızlanabilir:

  • Sabah uyanınca 1 bardak soğuk su tüketilmelidir: ‘Sabahları ılık su için’ lafını bir kenara bırakmak gerekli. Vücudun, içilen soğuk suyu normal ısıya düşürmek için ekstradan enerji harcayacağını unutmayarak soğuk su içilmelidir.
  • Güne muhakkak kahvaltı ile başlamak gerekli: Tüm gece aç kalan vücut kendini korumaya alıp metabolizma hızını düşürdüğü için güzel bir kahvaltıyla düşen metabolizma hızını tekrar hızlandırılabilir.
  • Özellikle diyabet hastaları ara öğünü günlük beslenmesine ilave etmeli: Uzun saatler aç kalan vücut ilk gördüğü yemeğe saldırır, yanı sıra miktarı abartma ihtimali yükselir. Karbonhidrat, meyve-sebze grubu ve proteinle kombine olmuş bir ara öğünle, bir sonraki ana öğün için ön taban hazırlamış, tüketeceğiniz ana yemeğin miktarını azaltmış olacaksınız.
  • Hareket edin: ‘Spordan nefret ederim, kesinlikle yapmam’ diyenlerin fiziksel aktivitenin metabolizmayı hızlandıran en önemli koşullardan biri olduğunu unutmaması gereklidir.

90 Kilodan 70 Kiloya, 5 Ayda 20 Kilo Verdim

Previous article

184 Kiloluk Azim

Next article

You may also like

More in Beslenme