Yemek yaparken kullandığınız malzemeler kadar pişirme biçiminiz de besinlerden alacağınız faydaya ve lezzete etki eder. İşte size birkaç püf noktası!
Kuru baklagiller
- Kuru baklagiller, pişirilmeden önce pestisit (böcek ilacı) kalıntılarından arındırılmak için iyice yıkanmalıdır.
- Kuru baklagillerin iyi pişmelerini ve kolay hazmedilmelerini sağlamak için 8-10 saat ön ıslatma işlemi uygulanmalıdır. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçtiği için yemeğin sindirimi kolaylaşır.
- Kuru baklagillerin ıslatma suyu dökülebilir, ancak haşlama sularının dökülmesi besin değerini azaltır.
Etler
- Eti kızartmak yerine ızgarada pişirmek daha sağlıklıdır. Etin yeterince piştiğinden emin olmak için her iki tarafını da 3-5 dakika pişirin.
- Mangal yapacaksanız çıkan dumanın zararlı etkilerinden korunmak için kömürün kor haline gelmesine dikkat edin. Ayrıca etin doğrudan alevle temas etmesine izin vermeyin.
- Kıymalı yemeklere yağ eklemeniz gerekmez. Kıyma yağsızsa tavaya biraz su damlatın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Sebzeler
- Vitamin ve mineral kaybını önlemek için sebzeleri az miktarda su koyarak ve kapağı kapalı olarak haşlamayı tercih edin. Besin değerini korumak için haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
- Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın. Soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun.
- Sebzeleri yıkarken uzun süre suda bekletmemeye özen gösterin. Bazı vitaminler suda çözündükleri için bekletme sırasında besin değerleri azalabilir.
- Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı çok yüksektir. Bu nedenle vitamin kaybını önlemek için su eklemeden pişirebilirsiniz.
Tatlılar
- Sütlü tatlı yaparken şeker, sütü ocaktan indirmeye yakınken eklenmelidir.
Dondurulmuş besinler
- Dondurulmuş besinler (özellikle etler) buzu çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır.
- Çözülme oda sıcaklığında, soba, radyatör üzerinde veya altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde değil buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır.
- Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.