Dünyanın en büyük 3 sorunu açlık, iklim değişikliği ve obezite.Bilim insanlarına göre bu 3 soruna tek bir planla çözüm bulmak mümkün.
Dünyanın bir yanında 2 milyar yetişkin ve çocuk fazla kilo yüzünden sağlığını yitiriyor. Diğer yandaysa küresel ısınmanın etkisiyle, dünyada açlık son 3 yıldır artıyor. Gıdaya erişemeyen 2 milyar insan, yetersiz beslenme sonucu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bilim insanları kaynakların paylaşılmasıyla herkese yetebileceğini söylüyor.
Lancet Komisyonu’nda çalışan 14 ülkeden 43 bilim insanı açlık, iklim değişikliği ve obezite olmak üzere, dünyanın 3 ana sorununun derinine indi. Sorunun kaynağı olarak, ekonomik kaynaklarının eşit bölünmemesi, yerleşmiş menfaatler, politik eylemsizlik ve toplumun tepkisizliği sıralandı.
Bu veriler ışığında ortak çözüm önerisi üretildi. Bilim insanlarına göre, hükümetler, şirketler ve aktivistlerin bir araya gelip, yeni bir sistem oluşturursa, tüm sorunlar çözülebilir.
Örneğin hükümetler ulaşıma yatırım yaparsa, insanlar iş merkezlerine kolayca ulaşır. Gıda ihtiyaçlarını karşılamak için gereken parayı daha kolay kazanır. Şahsi araçları yerine toplu taşımayı kullananlar, daha sık egzersiz yapar, obezite önlenir. Daha az aracın kullanılması demek aynı zamanda iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan sera gazı salınımını da azaltır. Bir başka öneri ise, hükümetler et ve süt ürünlerini, şeker, mısır, pirinç gibi insan sağlığına zararlı olabilecek gıdalar yerine sağlıklı besinlerin üretimine yatırım yapabilir. Politikacıların büyük şirketlerin sağlıksız üretimlerini desteklenmesine engel olunabilir yasalarla denetlenebilir.
Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre her yıl 250 bin kişi, küresel ısınmanın etkisiyle, zamanında önce yaşamını yitiriyor. 2050 yılına gelindiğinde, 529 bin yetişkinin sadece gıda eksikliği nedeniyle ölebileceği tahmin ediliyor