Çağımızın hastalığı olan obeziteden muzdarip birçok insan var. Ancak gelişen teknoloji sayesinde obezite tedavi edilebilen bir hastalık haline geldi.
Obezite cerrahisi sayesinde birçok insan fazla kilolarından kurtulup sağlıklı bir hayata kavuşabiliyor. Obezite cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ceyhun Aydoğan, çağımız hastalığı olan obezite için geliştirilen obezite cerrahisi çeşitlerini açıkladı.
Obezite cerrahisi nedir?
Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesi durumu. Bununla birlikte “yüzyılın hastalığı” olarak da kabul ediliyor. Hastaların kilo vermelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan cerrahi müdahale. Bir diğer adı “bariatrik cerrahi” olarak da kabul edilir.
Obezite Cerrahisi kimlere uygulanır?
Obezite Cerrahisi vücut kitle indeksi ya da vücutta ki yağ oranı ölçülerek şişman olarak teşhis konulan hastalara uygulanır.
Obezite Cerrahisi içerisinde kaç farklı metod var?
Yaygın olarak bilinenleri ve uygulananları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mide balonu
- Mide botoksu
- Sleeve Gastrektomi
- Gastrik Bypass
- SADİ S.
Hastaların ön muayenesi ve tespiti sonrası en uygun metodu uygulayarak başarılı bir sonuç hedefleniyor. Çünkü her metod her hasta için aynı sonuçları vermiyor.
Mide balonu
Mide balonu uygulaması beslenme alışkanlığını değiştirerek daha az gıda tüketimi sağlamak, dengeli ve sağlıklı beslenme davranışı oluşturmayı kolaylaştırmak amacıyla, midede bir dolgunluk hissi oluşturmak için kullanılır. Bu uygulama sonrasında özel sıvılar ve paket diyetler kullanılmaz, normal yiyecekler tüketilebilir.
Sadi- s
Sadi- s ameliyatı temelde hem gıda alımını kısıtlayan, hem de gıda emilimini azaltan bir ameliyat. Ameliyatın tüp mide kısmı gıda alımını, mide hacmini azaltarak düşürmekle beraber, ameliyatın ikinci bölümünde gerçekleştirilen ince bağırsakların üst kısmının by-pass işlemi ile yenilen gıdanın bir kısım ince bağırsaklardan emilimi de engelliyor. Ayrıca Sadi-s uygulaması diyabet cerrahisi olarak da biliniyor.
Gastrik bypass
Gastrik bypass, obezite cerrahisinde kullanılan metodlardan en eskidir. Midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir. Bu ameliyatta ki hedefimiz hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması.
Sleeve Gastrektomi
Sleeve Gastrektomi, tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide operasyonu ise midenin büyük bir bölümünün çıkarılması ile gerçekleştirilen operasyon. Çıkarılan kısım tüm midenin yaklaşık yüzde 80’i kadar. Geri kalan midenin şekli tüpe benzediği için bu ismi aldı. Midenin büyük bölümü cerrahi olarak çıkarıldığı için tüketilen besin miktarını sınırlıyor.
Mide botoksu
Mide botoksu günümüzde sıkça uygulanan endoskopik bir zayıflama metodu ve İskandinav ülkelerinden başlayarak tüm dünyada uygulanır hale geldi. Mide botoksunda kullanılan botilinum maddesi tıpta sık olarak kullanılmakta ve kasların geçici (ortalama 6 ay) felcine neden oluyor.
Mide botoksu endoskopi ile uygulanan ve mide kaslarının belirli bölümlerinin aktivitesini azaltan bir işlem. Bu işlem sonrası örneğin proteinli gıdalar ortalama 4-5 saat yerine 8-9 saatte midenizden boşalır ve acıkma süreniz uzar. Aynı zamanda midenizin kubbe bölgesine de botoks uygulayarak grilin denilen açlık hormonu seviyesi azaltılıyor ve etki artıyor.
Mide botoksu işlemi ortalama 5-10 dakikalık sedasyon anestezi (yani uyku hali) ile yapılır, işlem esnasında ve sonrasında herhangi bir şey hissetmezsiniz. İşlem sonrası 30’uncu dakikada günlük işlerinize dönebilirsiniz.