Obezite

Obezite Nasıl Ölçülür

0
Obezite Nasıl Ölçülür

Obezite Ölçümü; Beden kitle indeksi yani; Vücut ağırlığı (kg olarak) ve boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanan işleme denir.

Bilimsel ölçülere göre şişmanlığın sınırları vardır. Şimanlık için en yaygın kullanılan iki ölçüm; Beden Kitle İndeksi (BKİ) ve Bel Çevresi (BÇ) ölçümüdür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. İşte elde edilen bu değere göre obez olup olmadığı ya da risk altında olup olmadığı kararı verilebilir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir.

Beden Kitle Endeksi Hesaplama

Örneğin 170 santimetre uzunluğunda, 70 kilogram ağırlığında olan bir kişinin vücut kitle indeksinin hesaplanması şu şekildedir:

1.7X1.7= 2.89

70:2.89=24.2 kg/m2

İşte bu hesaplama ile elde edilen 24.2 değeri kişinin obezite riski açısından durumunu, vücut kitle indeksini göstermektedir.

Obezite hesaplamalarında elde edilen vicut kitle indeksi puanları neyi ifade eder

0-18,5 kg/m²nin arasında olanlar : Zayıf
Vücut kitle endeksi 18’in altına olan kişilerin boylarına göre zayıf oldukları, yeterli ve sağlıklı beslenemedikleri sonucu çıkartılabilir. Her ne kadar fazla kiloların insan sağlığı için pek çok hastalığa sebep olduğu bilinse de vücudun yağ oranının normalden düşük olması da sağlık açısından riski olabilmektedir.

18.5 – 24,9 kg/m² arasında olanlar : Normal Kilolu
Vücut kitle endeksinin bu aralıkta olması bireyin doğru ve sağlıklı beslendiği şeklinde yorumlanabilir. Obeziteden korunabilmek için bu oranın korunması gerekmektedir. Bunun için bireylerin  günlük egzersizler yapılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını koruması yeterli olacaktır.

25 – 29,9 kg/m² arasında olanlar : Fazla Kilolu
Vücut kitle endeksinin 25-29,9 kg/m² arasında olması kişinin boyuna göre fazla kilolu olduğunu ve pek çok hastalık açısından riskli grupta yer aldığını göstermektedir. Böyle durumlarda kişinin beslenme alışkanlıklarını bir uzmanla birlikte değerlendirmesi, günlük olarak egzersiz yapması önerilir.

30 – 39,9 kg/m² arasında olanlar : Obez (Şişman)
Obezite değerinin 30’un üzerine çıktığı vakalar için pek çok hastalık açısından tehlike çanları çalmaktadır. Bu grupta yer alan bireyler kalp, tansiyon, şeker, kolesterol ve damar hastalıkları için potansiyel adaydırlar. Bu kişilerin kendi başlarına şişmanlığı yenmesi çok zor olur. Zira bu kişilerde şişmanlığın neden olduğu hastalıklar boy göstermiş ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir aşamaya gelinmiştir.

40 kg/m²nin üzerinde olanlar : İleri Derecede Obez (Morbid Obez)
Vücut kitle indeksi 45 ve üstünde olan kişiler için artık tıbbi uygulamalar, tedavi yöntemleri dışında bir seçenek yoktur. Kişinin aşırı kilolu olduğu gözle görülür bir durumdur. Böyle vakalarda obeziteyle birlikte kalp, damar rahatsızlıkları, diyabet, kolesterol, tansiyon sorunları  seyretmekte ve muhtemelen pek çok ilaç kullanılması gerekmektedir. Bu bakımdan şişmanlığın normal dışı bir durum olduğu, kişinin doğasına aykırı olduğu ve tüm metabolizmanın doğal işleyişine zarar verdiği unutulmamalı ve hastalıklar baş göstermeden önlemi alınmalıdır.

Obezitenin Zararları

Previous article

Diyabet ve Obezite İlişkisi Nedir?

Next article

You may also like

More in Obezite