BeslenmeObezite

Paleo diyeti nedir, nasıl yapılır? Paleo diyeti örnek menü listesi

0
paleo-diyeti-nedir-nasil-yapilir-paleo-diyeti-ornek-menu-listesi

Paleo diyeti hiç işlem görmemiş ya da çok az işlem görmüş besinleri tüketmeye odaklanan bir beslenme biçimidir.

10.000 yıl öncesinde yaşayan insanların beslenme stili olan doğal ve katkısız beslenmeyi savunan bu diyet, günümüzde taş devri diyeti, ilkel diyet, av-avcı diyeti gibi isimlerle de bilinmektedir. Peki paleo diyeti nedir, nasıl yapılır?

Paleo diyeti, “bir mağara adamı gibi yemek yiyerek kilo ver” felsefesi ile kilo kaybedilebileceğini savunur. Paleo diyetinin sistemi, yüksek miktarda protein ve lif tüketerek kalori kısımı yapmadan kilo vermek üzerine kuruludur. Sizler için hazırladığımız paleo diyeti örnek menü listesi yazımızın devamında…

PALEO DİYETİ NEDİR?

Adını paleolitik çağdan alan Paleo diyeti, mağara adamlarının beslenme tarzlarını örnek almaktadır. Paleolitik çağda neler yenildiğine dair kesin bilgiler bulunmasa bile bilim insanları o dönemde hiçbir işlem görmemiş besinler tüketildiğini tahmin etmektedir. İşlenmemiş besinler ile oluşturulan bu diyet, fiziksel olarak daha enerjik ve zinde olmayı aynı zamanda da kolay bir şekilde kilo vermeyi amaçlamaktadır.

İlkel dönemlerde obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, kolesterol gibi beslenme tarzı ile ortaya çıkan hastalıkların olmadığı düşünüldüğünde, paleo diyetinin bu hastalıkları da engelleyebileceği düşünülmektedir.

PALEO DİYETİ NASIL YAPILIR?

Paleo diyetinin ana prensibi, sadece karnınız acıktığında yemek yemenizdir. Bu diyette dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri günde üç öğünden fazla ana öğün tüketilmemesi, ara öğünlerde de tıpkı eski çağlarda olduğu gibi yağlı tohumlar yenmesidir. Aynı zamanda düzenli olarak güneşe çıkılarak D vitamini almak da paleo felsefesi için oldukça önemlidir.

Paleo diyet programı içerisinde haftada 2 kez kuru baklagil tüketilmelidir. Bu kuru baklagillerin tüketilmeden önce 2 gün suda bekletilmesi ve 3 kere suları değiştirildikten sonra pişirilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda düzenli olarak yürüyüşler ve egzersizler yapılarak vücut zinde tutulmalı, günde 6-8 saat kadar uyuyarak da vücut fonksiyonları hızlandırılmalıdır.

Mağara adamı diyetinde sucuk, salam, pastırma, sosis gibi işlenmiş etler, hazır soslar gibi bütün işlem görmüş yiyeceklerin kesilmesi gerekmektedir. Bunun yanında bütün hayvansal yağlar, zeytinyağı ve doğal tereyağı gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Kanola, ayçiçek ve mısır yağları ise işlem gördükleri için yasaklı gıdalar arasındadır.

Güçlü antioksidan etkileri sebebiyle soğan ve sarımsak, bu beslenme düzeninde büyük rol oynamaktadır. Paleo diyeti yemek tarifleri içerisinde bu besinler sıkça kullanılır. Gazlı içerikler, alkol ve meşrubat türevleri paleo diyetinde kesinlikle yasaktır. Ayrıca kahve ve tanen içerikli siyah çaydan da uzak durulması gerekmektedir.

Günümüzün modern dünyasında uygulaması çok zor gibi görülen bu diyet aslında yaşam biçimini ve yaşam felsefesini tamamen değiştirerek sağlıklı beslenme düzeninin oluşturulmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

PALEO DİYETİ ZARARLARI?

Uygulayanlarının oldukça faydasını gördük dedikleri paleo diyetinin de bazı yan etkileri ve zararları olabilmektedir. Yoğun protein ve lif içeren bu diyetin olası yan etkileri ve zararları şunlardır:

Yüksek protein içeren paleo diyeti özellikle böbreklerin çalışmasına zarar verebilir. Paleo diyeti yapmaya başlamadan önce bir doktora görünmek ve kan sayımı yaptırarak böbreklerde herhangi bir problem olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Paleo diyetinin en belirgin zararlarından biri de içerisinde süt ve süt ürünleri olmaması sebebiyle D vitamini yetersizliğine sebep olabilmesi durumudur. Bu sebeple kronik hastalar, kemik rahatsızlığı olanlar ve emziren anneler paleo diyetini uygulamamalıdır.

Mağara adamı diyeti aynı zamanda yorgunluk, sinirlilik hali ve halsizlik hissettirebilir. B vitaminlerinin eksik alınmasına sebep olabilen diyette bu durumdan kurtulmak için B vitaminleri takviye ile desteklenmelidir.

Kalsiyum minerali ve D vitamini de eksik kalabileceği için paleo diyeti, kemik gelişiminde yavaşlıklar ve diş rahatsızlıkları yaratabilmektedir.

Yüksek miktarda hayvansal gıda tüketimi de kalp rahatsızlıkları ve kalp-damar problemleri riskini arttırabilir.

PALEO DİYETİ ÖRNEK MENÜ LİSTESİ

Unlu gıdalar, tahıllar ve beyaz ekmek paleo diyetinde kesinlikle yasaktır. Aynı zamanda bu beslenme düzeninde yüksek şeker içerikli meyveler de tüketilmemelidir. Günlük tüketilecek meyve porsiyonu 1 porsiyon olarak sınırlandırılmalıdır.

İşte sizler için hazırladığımız örnek menü listesi:

Kahvaltı

  • 2 tane yumurta
  • Domates
  • Salatalık
  • 2-3 tane ceviz
  • Ara öğün
  • 1 avuç fındık
  • 2-3 adet kuru kayısı

Öğlen

  • 150 gram ızgara beyaz ya da kırmızı et
  • Haşlanmış sebze
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağlı, limonlu ve bol yeşillikli salata

Akşam yemeği

  • Zeytinyağlı sebze
  • Bol yeşillikli salata

Ara öğün

  • 1 porsiyon meyve

Hareketsiz yaşayanlar büyük tehlike altında

Previous article

Koronavirüsten Korunmak İçin Anne Adaylarına 10 Öneri

Next article

You may also like

More in Beslenme