EgzersizBeslenme

12 Adımda Zayıflayın

0
12 Adımda Zayıflayın

Beslenme düzeninize dikkat etmenize rağme kilolarınızdan kurtulamıyorsanız ilk yapmanız gereken hormon seviyelerinizi kontrol ettirmek olmalı.

1- Hormonlarınızı Kontrol Ettirin.

Troid hormonları metabolizmayı düzenleyen polislerdir. Onlardaki karmaşa bütün sistemin bozulmasını  sağlar. Ayrıca şeker hastalığı, insülin direnci de kilo alma eğilimini artırır . Ani tatlı krizleri daha fazla yemenize neden olur ve ne yazık ki bel çevresinde aşırı yağlanma oluşturarak kronik hastalıkların oluşum riskini artırır.

2- Öğünlerinizde Posa İçeriği Yüksek Beslenin

Sofranızda tam tahıllı ekmeğe yer verin. Ayrıca her öğün salata veya söğüş sebze tüketmek daha fazla posa almanızı sağlayacak. Unutmayın lifli gıdalar sindirim sistemini hareketlendirir. BKIŞ arsak sisteminiz ne kadar hızla çalışırsa metabolizmanız da o kadar hızlı çalışıyor demektir. Ayrıca yemeğinizi yavaş yavaş yemeniz ve çiğneyerek tüketmeniz de sindirimi kolaylaştırır.

3- Yeşil Çayın Gücüne İnanın

Sabah, öğle ve akşam öğününden sonra mutlaka 1 kupa yeşil çay için.

Her öğünden sonra günde 3 kupa tarçınlı yeşil çay içemek metabolizmanızı hızlanmasını sağlarken kan şekerinizi dengeler.

4- Popüler Diyetlerin Sağlığınızı Bozmasına İzin Vermeyin

Kısa zamanda hızlı sonuç vaad eden katabolik diyetlerden kesinlikle uzak durun. Çünkü bu diyetler sadece kas kayıplarına neden olur ki bu durum metabolizmanızı daha da yavaş çalışmasını sağlar. Yiyeceklerin termik etkisinden yararlanın. Ana öğünlerden 2 saat önce 2 porsiyon meyve yiyerek metabolizmanızı çalıştırın. Böylece sağlıklı bir ara öğün yardımıyla iştahınızı kontrol etmeniz çok daha kolay olacak.

5- Stresden Uzak Durun

Çok stresli durumlarda böbrek üstünden kortizol seviyelerinin değişmesi insülin hormonunun düzensizliğine neden olur. Bu da yemek yeme isteğini artırır. Stres hayatımızın bir parçası  gibi görünse de stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın, hayata karşı her zaman pozitif bir bakış açısı geliştirin. Özellikle kilolarınızı dert edip sürekli tartıya çıkmak, stres yaratmak da yeme isteğinizi tetikler. Öncelikle kendinizi sevin ve değişim için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

6-  Yemeklere, Salataya veya Yoğurda  Acı Pul Biber İlave Ederek Metabolizmanızı Ateşleyin.

7- Güne Kahvaltı ile Başlayın

Kilo vermek isteyen danışanlarımın çoğunun ortak özelliği kahvaltı yapmadan güne başlıyor olmaları. Sadece fazla yemek değildir kilo problemini oluşturan sorun. Yemeyerek veya yetersiz beslenerek de metabolizmayı yavaşlatmak mümkün. Metabolizmanızı hızlandırmak için her sabah evden çıkmadan kahvaltı yapma alışkanlığıı kazanın ve günde 3 ana, en az 2 ara öğün yapmaya özen gösterin.

Yumurta ve peynir içeren protein ağırlıklı bir kahvaltı ile gün içinde daha az acıktığınızı hisseeceksiniz. Fakat poğaça, simit gibi sırf karbonhidrat tüketmek gün içinde sık sık acıkmanızı sağlayacak.

8- Selenyum Kaynağı Yağlı Tohumlar Metabolizmayı Hızlandırır.

Kahvaltıdan 2 saat sonra 10 Adet Badem  Yiyerek Metabolizmanızı Hızlandırın.

9- Uykunuzu Düzenleyin

Fazla uyumak metabolizma hızınızı düşürür ve kilo alma eğilimini artırır. Aynı şekilde yetersiz uyku da stres faktörünü  artıracağı için yine metabolizmanın daha yavaş çalışmasına neden olur. Günlük 6-8 saat arasında uyku vücudunuz için yeterli olacak. Sindirim sisteminizin dinlenmesi ve daha rahat bir uyku için yatmadan en az 2 saat önce besin tüketmemeye özen gösterin.

10-  Tuzluk Kullanmayın

Aşırı tuz alımı vücutta su tutulumunu sağlarken kilo alma eğilimini de artırır. Sodyum zaten doğal olarak besinlerin içinde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 gram tuz tüketimini yeterli bulurken Türkiye’de günlük tuz tüketimi ne yazık ki 18 gramı geçiyor. Yemeklerin tadına bakmadan tuz ilave etme alışkanlığınız varsa ilk olarak bundan vazgeçmelisiniz. Tuzluk kullanmayarak işe başlayın zaten 3 hafta içinde dildeki tad tomurcukları daha az tuzlu tada uyum sağlayacak.

11- Günde 10 Bardak Su İçin

Yeterli miktarda su içmek sindirim sistemini düzenleyerek daha kolay form tutmanızı  sağlar. Ayrıca yeterli miktarda su içmek sacede kilo kontrolünde değil  kalp, böbrek ve
eklem sağlığını korumak için de çok önemli.

12- Hareket Edin ; 4 * 4 Kuralı

Kış aylarında havaların soğumasıyla evde , kapalı alanlarda, televizyon karşısında daha fazla zaman geçiriyoruz. Düzenli fiziksel aktivite metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağlar. Haftada 4 gün 40 dakika kardio ağırlıklı egzersiz uzun vadede daha hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlar.

Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?

Previous article

Kahraman Babalar Sağlıklı Yaşamlar

Next article

You may also like

More in Egzersiz