TedavilerObeziteSağlıklı Yaşam

Obezite Cerrahisi Olan Hastaların 10 Hatası

0

Obezite cerrahisi olan hastaların yaptığı hataları derleyen Ulusal Kilo Kaybı Cerrahisi Derneği, bu hatalara dikkat çekerek obezite ameliyatı geçirenleri uyardı

Obezite cerrahisi olan hastaların yaptığı hataları derleyen Ulusal Kilo Kaybı Cerrahisi Derneği, bu hatalara dikkat çekerek obezite ameliyatı geçirenleri uyardı.

Kilo Verme Ameliyatı (Obezite Ameliyatı)

Kilo verme Ameliyatı (WLS: Weight Loss Surgery) olarak da bilinen Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi (Türkiye’de obezite cerrahisi ya da obezite ameliyatı olarak bilinmektedir.) morbid obezite tedavisinde en başarılı tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi, hastaların daha sağlıklı bir yaşam tarzı elde etmek konusunda bir araç sağlamaya yardımcı olurken, ameliyatın başarılı olabilmesi için, ortaya çıkması gereken pek çok davranış değişiklikleri, duygusal düzenlemeler ve yaşam tarzı değişiklikleri söz konusudur.

Kilo verme operasyonunu başarısı, ölçek bazında çeşitli ölçümler, kişisel, fiziksel ve zihinsel başarımlar gibi çeşitli açılardan ölçülmektedir. Ulusal Kilo Kaybı Cerrahisi Derneği, bariatrik kilo kabı cerrahisi olan hastaların ameliyat sonrası yaptıkları 10 hatayı tespit etmiş ve bu hatalara karşı çözüm önerileri sunmuştur.

Hata 1: Vitamin Mineral ve Ek Takviyeleri Almamak

Bariatrik zayıflama cerrahisi sonrasında, hastalar için vitamin, mineral ve takviye alımı son derece önemlidir. Hastalar, bu operasyon sonrasında, çok düşük kalorili bir diyet doğrultusunda beslenecekleri için vücudu ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini tam olarak alamayacaklardır.

Bu nedenle, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmek adına gerekli vitamin, mineral ve ek gıda takviyelerini kullanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, vücutta vitamin eksiklikleri ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Hata 2: Ameliyatın Obezitenin Tam Tedavisi Olduğunu Düşünmek

Cerrahi tedavi bir tedavi değil, bir araçtır. Bu doğrultuda, Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi, hastalara, obezite ve obeziteye eşlik eden hastalık durumlarını iyileştirmeye yardımcı olacak bir araç sağlamaktadır.

Bariatrik Kilo Verme Cerrahi sonrasında, işin %40’lık bölümü cerrahi sonuçlarıyla ilişkili olurken, geri kalan %60’lık bölüm hastaya bağlı olarak gelişmektedir.

Hata 3: Yemeklerle Birlikte Sıvı Tüketmek

Yemeklerin sıvı ile birlikte tüketimi, yiyeceklerin mideye çok daha hızlı inesini ve bu doğrultuda hastaların daha erken açlık hissetmesine neden olmaktadır.

Bu durum ise, beraberinde midenin aşırı doldurulması ile mide ağrısı, reflü ya da yemek borusu ve mide de gerilmelere yol açmaktadır.

Hata 4: Yanlış Beslenme

Sağlıklı beslenme kimi zaman zorlayıcı olabilmektedir. Diğer yandan, bariatrik cerrahi sonrasında hastalarda görülen hatalardan biri de yanlış beslenme şeklidir. Ameliyatı başarılı olabilmesi ve devamında istenen davranış ve yaşam biçimi değişikliklerinin oluşturulabilmesi için, hastaların doğru besin maddelerinin yer aldığı uygun bir diyetle beslenmeleri gerekmektedir.

Ameliyat sonrası hastaların, karbonhidratlar ve yüksek şeker içeren gıdalardan uzak durması önerilmektedir. Aksi halde, bu gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkan kaloriler yakılamadığında şeker olarak depolanacak ve sonrasında vücutta yağ olarak saklanacaktır. Bu noktada, proteinler, ameliyat sonrası beslenmenin en önemli parçası olmaktadır.

Hata 5: Yeterince Su İçmemek

Bariatrik Kilo Verme Operasyonu sonrasında vücudun su düzeyinin yüksek olması oldukça önemlidir. Su, vücudun iyileşmesine yardımcı olur, enerji seviyesini yükseltir ve kilo verildiğinde en iyi performansla fonksiyonları devam ettirmeyi sağlar. Gün boyunca su içmeyi unutmak ya da atlamak vücutta dehidrasyona yol açabilir ve sonuçta bu durum, bariatrik cerrahi sonrasında, hastanın sağlığına ve gelişimine zarar verebilir.

Hata 6: Atıştırmaklar

Atıştırmak, gün oyunca belli zamanlarda küçük miktarlarda bir şeyler yeme durumudur. Ameliyat sonrasında dikkat edilmeden yapılan bu atıştırmalar, kilo seviyesinin kolayca artmasına neden olabilmektedir.

Hata 7: Düzenli Egzersiz Yapmamak

Egzersiz yapmak, kilo verme sürecine yardımcı olacak en iyi yolardan biridir. Egzersiz yapıldığında vücutta kas inşa edilir. Vücudun kas yoğunluğu arttıkça, vücut dinlenirken dahi çok daha fazla kalori yakacaktır.

Hata 8: Yanlış Karbonhidratları Tüketmek

Rafine ya da basit karbonhidratlar imalar veya yeniden ambalajlama işlemlerine maruz kalmakta olup (örneğin cips, mısır gevreği, kek ve bisküviler), bu açıdan mevcuttaki en kötü karbonhidrat şeklini oluşturmaktadırlar.

Bariatrik zayıflama ameliyatı geçiren hastaların, bu türde karbonhidratlardan uzak durmaları ve çoğunlukla lif, vitamin ve mineral bakımından zengin kompleks nitelikte karbonhidratları (örneğin: ıspanak, brokoli, fıstık, kabak gibi sebzeler)

Hata 9: Yüksek Kalorili Şekerli İçecekleri Tüketmek

Soda, kola vb. içecekler, mide kaslarını gergin hale getirme özelliğine sahiptir. Bariatrik cerrahi sonrasında gazlı içeceklerin sürekli tüketimi, bu içeceklerde bulunan hava mide kese dilatasyonuna neden olabilir.

Yanı sıra, gazlı içecekler, özellikle şeker açısından aşırı derecede yüksektir ve bu doğrultuda aşırı kalori alımına katkıda bulunabilirler.

Hata 10: Alkol Tüketmek

Alkol boş ve faydası kalori olup, her gramda yaklaşık 7 kalori içerir. Alkol kan dolaşımında daha hızlı absorbe olduğundan, hastaların kilo kaybı sürecinde, özellikle gastrik bypass ameliyatı geçirmişlerse, alkol alımını sınırlaması önemlidir. Aksi takdirde kan alkol düzeyleri çok hızlı bir şekilde yükselir. Ayrıca, bariatrik kilo kaybı cerrahisi sadece zihinsel olarak değil, duygusal olarak da çok fazla değişiklik gerektirir.

Bütün bu değişiklikler bir gecede meydana gelmez ve yeni rutinlere ve yeni beslenme şekillerine yum sağlamaya göre zaman alır. Bariatrik kilo verme ameliyatında amaç, hastaların sağlıklı bir kilo ve yaşam tarzı elde etmelerini sağlamak için gerekli becerileri öğretmektir. Cerrahi sonrası yapılan hataları ve alınması gereken önlemleri sırlayan bu listenin, mevcut ve gelecekteki hastaların ameliyat sonrası oluşabilecek durumları tespit etmelerini sağlayacaktır.

Çocuklarda Obezite Ameliyatı (Çocuklar için Obezite Cerrahisi)

Previous article

ESOGÜ’den Çocuk Obezitesine Karşı Beslenme Önerileri

Next article

You may also like

More in Tedaviler