Obezite

Hayatlarımızı Giderek Daha Fazla Tehdit Eden Obezite Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

0
Obezite Hakkinda Bilmeniz Gereken 8 sey

Beğenilen vücut yapılarının, estetik olarak algılanan zayıflığın modaya bağlı olarak yıllar içerisinde hiç durmadan değiştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. En kalıcı ve içe sineni, estetik kaygıların ötesinde, her bireyin kendini iyi ve sağlıklı hissettiği kiloda olmasıdır.

Kiloda herhangi bir yönde aşırılaşma söz konusu olduğu zaman bu sağlığı ciddi anlamda tehdit edebilir. Aşırı kilo ve obezite de insan sağlığı için son derece tehlike arz eden sağlık problemleridir. Obezite, günümüz beslenme alışkanlıkları ve gündelik fiziksel aktifliğimizi yitirişimizin sonucu olarak git gide daha yaygın bir hal almakta.

1. Vücut kitle indeksi 40 üzerinde olanlar obezite grubunda sayılıyor

ücut kitle indeksi (VKİ) kilonuzun ve boyunuzun oranının hesaplandığı bir değerdir. Vücut kütlesinin, uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. 18,5 ve 25 arasındaki değerler ideal kilo olarak kabul edilirken 25 üzeri kilolu kabul edilir. Obezite grubunda ise bu değer 40’ın üzerindedir. Vücut kitle endeksinizi buradan kolayca hesaplayabilirsiniz.

2. 1980’den beri obezite oranı neredeyse iki katına çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de obezite oranı giderek artıyor.


Obezite oranı 2008 yılında %15,2 iken 2014 yılında %31,1 oranında artış göstererek %19,9’a ulaşmıştır. Artış oranı, kadınlarda %32,3, erkeklerde ise %24 olarak ölçülmüştür.

Aşırı kilo ve obezite dünya üzerinde en çok ölüme sebep olan faktörler arasında beşinci sırada. Her yıl en az 2,8 milyon yetişkin bu sebeple hayatını kaybediyor

 Toplumsal yeme alışkanlıkları obezite oranlarını büyük ölçüde etkiliyor

Dünya üzerinde obezitenin en yaygın olduğu ülkeler Samoa, Tonga, Kiribati gibi Pasifik adalarından oluşuyor. Bu ülkelerde her beş insandan dördü obezite ya da aşırı kilo problemi ile karşı karşıya. Bu durumun temel sebebi adanın konum itibariyle gıda anlamında ithalata olan mecburiyeti. Yüksek orandaki ithalat nedeniyle fiyatlar çok yüksek ve nispeten daha ekonomik olan fast food zincirine talep çok fazla. Bu da en nihayetinde kilo problemi olarak geri dönüyor.

6. Fazla kilo ve obezite daha farklı sağlık problemlerine de sebep olabilir

Sağlık problemleri genelde domino taşı etkisiyle birbirini tetikleyebiliyor. Obezite de bu şekilde Tip 2 diyabet, yüksek kan basıncı ya da hipertansyion, kalp rahatsızlıkları, felç, uyku apnesi, metabolik sendrom, karaciğer yağlanması, kireçlenme, böbrek hastalıkları, hamilelikte problemler ve bazı kanser türlerini tetikleyebiliyor.

7. Bazı alışkanlıklarınız risk grubunda olduğunuzu gösterebilir

Obeziteyi tetikleyen belli başlı faktörler arasında sağlıksız yeme alışkanlıkları, fiziksel aktivite eksikliği, harcanan enerjiden fazla yemek, yetersiz uyku, yüksek miktarda stres, obezojen kimyasallara maruz kalma, ailede obezite geçmişi sayılabilir.

8. Obeziteden korunmak mümkün

Öncelikle obeziteyi önlemenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Obeziteden korunmak için dikkat edeceğimiz temel konular: yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların tüketimini azaltmak, meyve, sebze, baklagiller ve tahıl tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak (çocuklar için günlük 60 dakika, yetişkinler için haftalık 150 dakika).

Sindirimi Düzenliyor, Yağ Yakımını Hızlandırıyor! Uzmanı Önerdi

Previous article

Teknoloji Obezite Hastalığını Artırdı

Next article

You may also like

More in Obezite