Ülkemizde obezite problemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılarak kilo verme diyeti sıklıkla uygulanması gerekir.
Ülkemizde diyet veya rejim kelimesi daha çok zayıflama/kilo verme üzerine yoğunlaşılmış olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde kilo düzeyinin normalin üzerinde olması ve beslenme alışkanlıklarımızın bozuk olması nedeniyle büyük bir kesimin diyet kelimesine zayıflama anlamıyla eş değer tutmaktadır. Oysaki Diyet kelimesi kilo almak, Hastalıklarda sağlıklı beslenmek, spor yapanlar için kas kütlesini artırmak amaçlı çok yönlü olarak kullanılmaktadır.
Beden kitle indeksi 25 ve üzerinde olan hafif şişman ve obezite grubunda yer alan kişiler ideal kiloya ulaşma süreçlerinde kilo verme diyeti uygulamaktadırlar. Bu diyet programları kişiye özel düzenlenmekte ve bazal metabolizma hızına ek olarak günlük fiziksel aktivite düzeyi baz alınarak kişinin sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Kilo verme diyetleri sayesinde kişiler haftalık olarak 0.5-1.5 kilo arasında kilo kaybı yaşamaktadırlar. Ancak bu süreçte kişilerin verdikleri kilo miktarı yaptıkları spor faaliyetlerine ( tenis, yüzme, basketbol, voleybol, fitness, plates vb. gibi ) göre değişkenlik gösterebilmektedirler. Kişilerin günlük yaktıkları kalori miktarına bağlı olarak bu miktar haftalık olarak 2-2.5 kilolara kadar çıkabilmektedir.
Tabi ki de bu oranda kişilerin yaş, metabolik rahatsızlıkları, cinsiyeti uyku düzeni, diyete olan bağlılığı ve kas-yağ oranlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Beslenme ve diyet uzmanları tarafından hazırlanan zayıflama diyetleri mutlaka kişiler tarafından uygulanmalıdır ki kısa ve sağlıklı sürede ideal kilolara kavuşulsun ve verilen kilolar hayat boyu yaşam tarzı değişikliğine bağlı olarak kalıcılığını koruyabilsin. Kilo verme diyetleri kişilerin ekonomik durumları ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak 3 öğün en az 2 ara öğün içermelidir. Çalışma ve uyku düzenlerine bağlı hazırlanan kilo verme diyetlerinde kişilerin hazırlayabileceği ve temin edebilecekleri öğünlerin yer alması da kilo verme diyetlerinin başarısını arttırmaktadır.
Metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olan ara öğünler de kilo verme diyetlerinin vazgeçilmezi olduğundan kişileri daha uzun süre tok tutabilecek protein içeriği yüksek ancak karbonhidrat ve kalori içereği düşük besinler bu öğünlerde tercih edilmektedir. Dönemsel olarak trend olan kilo verme diyetleri yerine kişilerin doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak ve bu beslenme rutinini yaşam tarzları haline getirmek amacı ile mutlaka diyetisyenlere başvurması gerekmektedir. Her kişinin metabolizma hızının farklı olması ve her kişinin ihtiyacı ve rahatsızlıklarının farklılığı, kilo verme konusunda herkese özel bir hizmet sunulması gerekliliğini getirmiştir.