Morbid obezite hastalığının spesifik bir belirtisi olduğu söylenemez. Hastanın aşırı kilolu olması; Vücut Kitle İndeksi değerinin 30 ve üzerinde seyretmesi morbid obezitenin sinyallerini verir.
Her ne kadar VKİ değerleri morbid obezitenin önemli bir kriteri olarak değerlendirilse de tek başına yeterli bir kıstas olmadığı düşünülmektedir
Morbid obezitenin vücut kitle indeksi değerleri kadar önemli olan bir diğer kriteri bel çevresi ölçümüdür. Karın bölgesinde toplanan yağlar iç organ yağlanmasına neden olduğundan sağlık için tehdit olarak görülür ve fazla kilosu olup bel çevresi geniş olan kişilerin morbid obeziteye yakalanmadan önce tedbir alması gerekmektedir.
Morbid Obezite Nedenleri Nelerdir?
Morbid obeziteye neden olabilen birçok faktör vardır. Ancak temel sebep kişilerin gereğinden fazla miktarda ve gereğinden çok kalorili yiyecekler tüketmesidir. Yemek yendiği zaman vücut hareket etmek için tüketilen gıdalardan alınan kalorileri kullanılır. Vücut dinlenirken dahi iç organların çalışmaya devam edebilmesi için kaloriye ihtiyaç duyulur. Alınan kaloriler vücut tarafından yakılamazsa sonradan kullanılmak üzere yağ olarak depolanır. Kişi fazla yemeğe devam ederse depolardaki yağlar eritilmeden yenileri biriktirilir. Morbid obeziteye neden olan temel faktör yağ depolarının sürekli artış göstermesidir.
Yanlış beslenmenin haricinde;
*Genetik faktörlerin,
*Beslenme bozukluklarının,
*Hareketsiz yaşamın,
*Metabolik sorunların,
*Hormonal bozuklukların ve
Çevresel faktörlerin de morbid obeziteye neden olduğu kabul edilmektedir.
Morbid obezite söz konusu olduğunda tek bir nedenden bahsetmek doğru olmayacaktır. Risk faktörlerinin bir ya da birkaçının bir arada bulunması morbid obezite hastalığının oluşmasını hızlandıracaktır.
Morbid Obezite Hastalığının Tedavisi Neden Obezite Cerrahisidir?
Morbid obezite hastası olan kişiler ciddi sağlık sorunlarıyla yüzleşmek zorunda kalırlar. Ölümcül kabul edilen bu hastalıklardan kurtulmaları için hızlı bir şekilde kilo vermeleri gerekmektedir. Diyet ve egzersizler morbid obezite hastalarının hızla kilo verebilmesi için yeterli desteği sağlayamayabilir. Bu nedenle devreye obezite cerrahisi yöntemleri alınır.
Obezite cerrahisi morbid obezite hastalarına yepyeni bir şans verir. Besin alımını kısıtlamak üzere mideyi geçici ya da kalıcı olarak küçülten; besin alımı ile birlikte besin emilimini kısıtlayan obezite cerrahisi operasyonları sonrası hastalar hayatlarını değiştirdikleri takdirde hızlı bir şekilde kilo verme şansını yakalarlar.
Verdikleri kilo ne kadar fazlalaşırsa sağlıklarını riske atan rahatsızlıklardan o kadar uzaklaşabilirler. Yapılan incelemeler sonrasında obezite cerrahisi operasyonları geçiren ve kilo vermeyi başaran morbid obezite hastalarının; yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalıkları, eklem sorunları, yüksek kolesterol, astım gibi rahatsızlıklardan büyük ölçüde kurtuldukları tespit edilmiştir.
Obezite insan vücudunda yağ miktarının gereğinden fazla artmasıdır ve sonuç olarak sıklıkla sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.