Kuruyemiş kilo aldırır mı, verdirir mi? Kuruyemiş kilo yapar mı? Bu sorular kilolu kişilerin, sağlıklı yaşamak ya da diyet yapmak isteyen ve kuruyemiş yemek isteyen birçok kişi sormaktadır.
Hangi kuruyemiş zayıflatır, hangisi aldırır? Kuruyemiş faydaları, zararları nelerdir? Çiğ kuruyemişin mi kalorisi yüksektir, kavrulmuş mu? Çekirdek, ceviz, badem, leblebi, fındık kilo aldırır mı, kilo yapar mı? Bu sorular da bireylerin aklını kurcalamaktadır. Hepsine bir bilimsel araştırma ile cevap verelim.
Kuruyemiş Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir
Bir porsiyon kuruyemiş; işlenmiş et, patates kızartması veya şekerli aperatifler yerine faydalı bir alternatif olabilir.
Kuruyemişler, besinsel faydalı içeriklerle doluyken, aynı zamanda kalorilerde de oldukça yüksek olma eğilimindedir. Ancak biraz porsiyon kontrolü ile bu aperatifler uzun vadede obeziteyi yok edebilir mi?
Bilimsel Oturumlar 2018’de sunulacak olan iki yeni çalışma, kuruyemiş tüketiminin kilo verme çabalarınıza gerçekten neden yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır. Konferans, bu hafta Chicago, Illinois’deki Amerikan Kalp Derneği tarafından gerçekleştirilecek.
Xiaoran Liu tarafından yönetilen ilk çalışma, kuruyemiş tüketiminin uzun bir süre boyunca vücudu nasıl etkileyebileceğini gözlemledi. Bulgulara göre, tek bir fındık ve yer fıstığı porsiyonu, birkaç yıl içinde sağlıksız kilo alma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu Beslenme bölümünde araştırma görevlisi olan Liu, “İnsanlar kuruyemişleri çoğu zaman yağ ve kalori açısından yüksek gıda maddeleri olarak görüyorlar. Bu yüzden onları sağlıklı atıştırmalıklar olarak görmekten çekiniyorlar, ancak kuruyemişler aslında daha az kilo alımı ve sağlıkla ilişkili gıdalar” dedi.
Bir avuç olarak tanımlanan kuruyemiş veya fıstıkların bir porsiyonu, patates cipsi gibi diğer aperatifler yerine faydalı bir alternatif olabilir. Zamanla bu, yıllar boyunca yavaş yavaş biriktirdiğimiz ekstra kilolara karşı yardımcı olabilir.
Liu, “Kırmızı veya işlenmiş et, patates kızartması veya şekerli atıştırmalıklar gibi daha az sağlıklı besinler yerine beslenmenize bir avuç kuruyemiş eklenmesi, erişkinliğe girdikten sonra yavaş, kademeli kilo alımını önlemeye ve obezite ile ilgili kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.” diye ekledi.
San Diego Eyalet Üniversitesi’nde yürütülen ikinci çalışma, özellikle Brezilya fıstığı veya tuzlu krakerlerin yetişkin diyetine dâhil edilmesinin etkilerini karşılaştırmıştır. Her iki aperatifin de dolgunluk hissini arttırdığı görülmüştür, ancak Brezilya fıstıklarını yiyenlerde etkisi daha güçlü olmuştur.
Ancak, tuzlu krakerlerin dezavantajı kan şekeri seviyelerinde kayda değer artış olmasıydı. Bunun aksine, Brezilya fıstığı, tüketildiğinde kan glikozu ve insülin seviyelerini dengelemeye yardımcı oldu.
Kuruyemiş Diyabet (Şeker) ve Kilo Veriminde Faydalı
San Diego Eyalet Üniversitesi Egzersiz ve Beslenme Bilimleri Okulu’nda profesör olan kıdemli yazar Mee Young Hong’ a göre, bu, “diyabet ve kilo alımını önlemede faydalı” olabilir. Araştırmacılar, selenyum mineralinin bu faydalardan sorumlu olabileceğini söylüyor.
Diğer kuruyemiş seçeneklerinin yanı sıra, diyetisyenler de antep fıstığını, besin profilinin ötesinde, protein, lif ve sağlıklı yağların değerli bir dozunu içeren nedenlerle önermektedir. Görünüşe göre, dış kabukları açmak, stres atmaya eğilimli olanların iştahını da hafifletebilir.
Ve lif içeriği düşük olsa da, kaju fıstığı büyük bir demir, çinko ve magnezyum kaynağıdır. Diyetinize omega-3 yağ asitlerini dâhil etmek istiyorsanız, tüketmeniz gereken şey ceviz olmalıdır.
Sonuç olarak;
- Kuruyemişleri, içerdiği yağlar nedeniyle önermeyen kişilere artık inanmamalıyız!
- Kuruyemişlerde, yağ içeriği olabilir fakat bunlar sağlıklı yağlardır.
- Kuruyemişler, içerdikleri diğer mineraller ve oluşturduğu doygunluk hissi ile tercih edilmelidir.
- Bizler, sağlıksız abur cubur aperatiflerini tüketmek yerine özellikle kuruyemişi tercih etmeliyiz. Ve çocuklarımıza da atıştırmalık olarak kuruyemiş tüketimini önermeliyiz.
- Kuruyemiş tüketimi, uzun vadede kilo kaybı sağlayarak obezite ile mücadelemizde en büyük destekçilerimizdendir.
- Ne kadar kuruyemiş yemeliyiz? Kuruyemiş istenildiği kadar yenilebilir fakat ideal olan miktar toplam olarak günlük 1 çay bardağı kadardır.
Canan Karatay kuruyemiş konusunda ne diyor, birçok kişi de bunu merak etmekte. Aslında araştırma, kendisini doğruluyor. Bir de ilave olarak, çiğ olarak tüketilmesinin daha iyi olduğunu ekleyebiliriz.